Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Placki z cukinii z fetą i parmezanem
Dania obiadowe
4
Łatwy
30 min.
Ocena 5

Składniki

Placki:

2 duże cukinie

skórka z 1 cytryny

papryczka chili

2 ząbki czosnku

2 jajka

40 g mąki pszennej

30 g parmezanu

100 g sera feta

pieprz, sól

olej rzepakowy do smażenia

 

Sos ogórkowy:

1 ogórek

2 ząbki czosnku

szklanka jogurtu naturalnego

pieprz, sól

koperek 

Krok 1

Cukinie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Solimy i czekamy, aż puści sok. Sok odcedzamy. Do cukinii ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy starty parmezan, połamaną w dłoniach fetę, pokrojoną papryczkę chili, jajka, mąkę, pieprz oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość porządnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Z farszu lepimy kulki, spłaszczamy i wykładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 2

Ogórek ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i gotujemy w małej ilości wody. Ten proces ma za zadanie zniwelować ostry smak czosnku. Do ogórka dodajemy jogurt, sól, pieprz i posiekany koperek, następnie mieszamy.

"Są dania, których od razu należy zrobić większą ilość, gdyż pewnym jest, że zaraz znikną.

Te zaskakujące smakiem placuszki cukiniowe rozchodzą się z półmiska tak szybko, jak rozchodzi się wieść o ich pysznym smaku." Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne