
Placki:
2 duże cukinie
skórka z 1 cytryny
papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 jajka
40 g mąki pszennej
30 g parmezanu
100 g sera feta
pieprz, sól
olej rzepakowy do smażenia
Sos ogórkowy:
1 ogórek
2 ząbki czosnku
szklanka jogurtu naturalnego
pieprz, sól
koperek
Cukinie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Solimy i czekamy, aż puści sok. Sok odcedzamy. Do cukinii ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy starty parmezan, połamaną w dłoniach fetę, pokrojoną papryczkę chili, jajka, mąkę, pieprz oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość porządnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Z farszu lepimy kulki, spłaszczamy i wykładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ogórek ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i gotujemy w małej ilości wody. Ten proces ma za zadanie zniwelować ostry smak czosnku. Do ogórka dodajemy jogurt, sól, pieprz i posiekany koperek, następnie mieszamy.
"Są dania, których od razu należy zrobić większą ilość, gdyż pewnym jest, że zaraz znikną.
Te zaskakujące smakiem placuszki cukiniowe rozchodzą się z półmiska tak szybko, jak rozchodzi się wieść o ich pysznym smaku." Napoleon
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies