Ciasto szpinakowe z borówkami

Ciasto szpinakowe z borówkami
Dania obiadowe
10
Średni
1,5 godz.
Ocena 4

Składniki

Ciasto: 

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

150 g oleju 

220 g cukru

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej

 

Krem:

350 g śmietanki kremówki

350 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

250 g borówek

1 granat

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 10 minut. Wciąż ubijając, wlewamy cienkim strumieniem olej. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i, na małych obrotach miksera, dodajemy do masy jajecznej. Przelewamy do formy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C, przez 40-45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. 

Krok 2

W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem miksujemy, do uzyskania gęstego i stabilnego kremu.

Ciasto szpinakowe przekrajamy wzdłuż na pół. Dolną część ustawiamy na paterze. Górną część rozdrabniamy w palcach na małe kawałki. Na dolne piętro ciasta wykładamy krem i borówki. Posypujemy okruchami ciasta, a wierzch dekorujemy pozostałymi borówkami i pestkami granatu.

"Szpinak? Jaki szpinak? Wcale go nie czuć w tym cieście, chociaż widać. To jakaś magia? Zielone ciasto pełne kremu i kolorowych owoców. Znajdźcie mi dziecko, które pozwoli, aby takie cudo długo postało w lodówce." Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne