Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową

Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową
Dania obiadowe
4
Łatwy
1 h
Ocena 5

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka 
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • czubata łyżka musztardy (np. Dijon)
  • świeży rozmaryn
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek

 

  • 400 g fasolki szparagowej
  • sok z połowy cytryny
  • papryczka chili

Krok 1

Fasolka szparagowa

Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i gotujemy ją w garnku z posoloną wodą ok. 5 minut. Odcedzamy fasolkę i wykładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posiekanej papryczki chili i polewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy. 

Kurczak

Ćwiartki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy posiekanym rozmarynem i skrapiamy oliwą. Pora myjemy i kroimy w talarki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka skórą do dołu ok. 5 minut, aż skórka się zrumieni, następnie odwracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pora i 4 ząbki czosnku. Gdy por się zeszkli, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko ok. 20 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wykładamy go na talerz. Do pora na patelni dolewamy 100 ml śmietany 30% oraz 1 czubatą dużą łyżkę musztardy Dijon i całość mieszamy podgrzewając kilka minut. Danie serwujemy z sosem porowym oraz fasolką szparagową. 

Niektórzy twierdzą, że „musztarda po obiedzie”, jednak ja zdecydowanie wolę ją w trakcie spożywania posiłku. Zwłaszcza jako składnik sosu, w towarzystwie chrupiącego kurczaka i fasolki. Danie zawsze na czasie i mile widziane na moim stole.- Napoleon


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne