Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu

Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu
Dania obiadowe
4
Średni
1 godz.
Ocena 4.3

Składniki

500 g ziemniaków
500 g bakłażana
500 g cukinii
500 g mięsa mielonego wołowego
3 pomidory
cebula czerwona
czosnek
sól
pieprz
cynamon
liść laurowy
oregano,
oliwa z oliwek
 sos light
500 ml jogurtu greckiego
2 żółtka \gałka muszkatołowa,
1/2 szklanki tartego parmezanu

Krok 1

Ziemniaki ugotować al dente, ostudzić i pokroić w plastry. Bakłażany i cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni bez tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, oregano i cynamonem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa, dusić około 30 min.

Krok 2

Połączyć jogurt grecki z żółtkami i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w naczyniu w kolejności: ziemniaki, bakłażan, mięso, bakłażan, cukinia, sos, parmezan. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 1800C.


"Greckie, więc warte uwagi mojej i mojego dworu. Od dziś serwuję na cesarskich stołach w największych foremkach" Napoleon


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0
60
 

~ 0,1 kg

5,99 zł/1 kg

1
00
 

~ 0,1 kg

9,99 zł/1 kg

1
49
 

0,4 kg

3,73 zł/1 kg

6
39
 

0,284 kg

22,50 zł/1 kg

1
79
 

0,038 kg

47,11 zł/1 kg

7
99
 
11,09 zł najniższa cena

0,82 kg

9,74 zł/1 kg

17
15
 

0,35 kg

49,00 zł/1 kg

0
63
 

~ 0,18 kg

3,50 zł/1 kg

3
99
 

0,5 kg

7,98 zł/1 kg

28
55
 

0,4 kg

71,38 zł/1 kg

10
99
 

0,18 kg

61,06 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne