
500 g ziemniaków
500 g bakłażana
500 g cukinii
500 g mięsa mielonego wołowego
3 pomidory
cebula czerwona
czosnek
sól
pieprz
cynamon
liść laurowy
oregano,
oliwa z oliwek
sos light
500 ml jogurtu greckiego
2 żółtka \gałka muszkatołowa,
1/2 szklanki tartego parmezanu

Ziemniaki ugotować al dente, ostudzić i pokroić w plastry. Bakłażany i cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni bez tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, oregano i cynamonem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa, dusić około 30 min.

Połączyć jogurt grecki z żółtkami i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w naczyniu w kolejności: ziemniaki, bakłażan, mięso, bakłażan, cukinia, sos, parmezan. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 1800C.
"Greckie, więc warte uwagi mojej i mojego dworu. Od dziś serwuję na cesarskich stołach w największych foremkach" Napoleon
0,82 kg
9,74 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies