Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami

Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami
Dania obiadowe
3-4
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 kg schabu
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych  moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża robimy nacięcie w środku o średnicy 2-3 cm. Do miseczki wlewamy olej, miód, ostra paprykę, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą dokładnie smarujemy schab. 

 

Krok 2

Do naczynia wsypujemy posiekane orzechy oraz bakalie. Dodajemy pozostałą marynatę i dokładnie mieszamy. Napełniamy mięso powstałym nadzieniem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy mięso ok. 60 min. 

„Kto szuka niebanalnych połączeń smakowych, niech wypróbuje ten przepis! Niech połączy słodycz miodu i bakalii z ostrą nutą papryki i delikatnością schabu.”
Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne