
Mięso wyjmujemy 30 minut wcześniej z lodówki. Do miseczki wrzucamy wyciśnięty czosnek, paprykę, miód, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po godzinie należy schab podlać wodą.
Marchewki kroimy w słupki i podgotowujemy przez 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Mają być delikatnie miękkie, ale nadal chrupiące. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, wrzucamy marchewki, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy około 10 minut na wolnym ogniu.
Pieczeń układamy na półmisku i dekorujemy marchewkami.
"Marchewki są zdrowe, każdy dietetyk Ci to powie, więc gdy mam ochotę przemycić na obiad szynkę wieprzową, to zawsze pod pretekstem ich spożycia. Ta strategia pozwoliła mi odnieść wiele smakowitych zwycięstw w negocjacjach z moimi kucharzami. Co bardzo polecam."- Napoleon
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies