Pieczeń ze schabu z jabłkiem, cebulą i ziemniaczkami

Pieczeń ze schabu z jabłkiem, cebulą i ziemniaczkami
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
2 godziny
Ocena 3

Składniki

  • ok. 1 kg surowego schabu
  • jabłko
  • 2 małe czerwone cebule
  • 12-15 małych ziemniaków
  • 2 łyżki konfitury, np. pomarańczowej lub mirabelkowej
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ziemniaczki dokładnie myjemy, przepoławiamy, doprawiamy solą i polewamy łyżką oleju. Schab myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, aby powstały tzw. kieszonki, czyli spód powinien być w jednym kawałku. Mięso oprószamy solą oraz nacieramy konfiturą. Następnie w „kieszonki” wkładamy po kilka plastrów cienko pokrojonego jabłka oraz cebuli.

Krok 2

Wierzch posypujemy chili oraz tymiankiem, możemy też skropić pozostałą łyżką oliwy. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym wraz z połówkami ziemniaków. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę i 45 minut. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmujemy pokrywkę.

"Pewnego dnia zażądałem pieczeni schabowej. Po burzliwych pertraktacjach, odnośnie szczegółów dania, zawarliśmy z kucharzem ultimatum. Ja zaznałem kulinarnej rozkoszy, a w mojej kuchni zapanował spokój."- Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne