
sos:
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Liście kapusty odrywamy od główki i blanszujemy wrząca wodą ok 5 min następnie przekładamy do naczynia z zimna wodą. Odcedzamy i odcinamy zgrubiałą część.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Po chwili dodajemy mielona wieprzowinę i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy jest jeszcze ciepły dodajemy łyżkę octu ryżowego, szczyptę soli oraz cukru.
Do wieprzowiny dodajemy ryż, posiekaną dymkę, cynamon, pieprz, świeżo starty imbir, sos sojowy i całość mieszamy. Na każdym liściu układamy porcję mięsa i zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem ok. 25 min. Przed podaniem posypujemy sezamem.
Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos podajemy z gołąbkami.
„Gołąbki z nutą Orientu – któż by pomyślał? Jednak utalentowany kucharz potrafi łączyć różnorodne smaki w zachwycającą całość!”
Napoleon
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies