Kotleciki z szynki wieprzowej

Kotleciki z szynki wieprzowej
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano
  • kilka listków szałwii
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Kotleciki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki szynki parmeńskiej przekrawamy na pół. Obkładamy nimi mięso, wkładając do środka listki szałwii.  

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z miodem. Kotleciki smażymy 2-3 min. z każdej strony. Następnie wlewamy wino i dusimy mięso przez 8-10 min. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.


„Rozkazuję przeprowadzić otoczenie: soczystą szynkę wieprzową otoczyć plastrami szynki parmeńskiej i listkami szałwii. Kulinarne zwycięstwo gwarantowane!”
Napoleon 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne