Kaszotto chakalaka z papryką, imbirem, kukurydzą i kolendrą

Kaszotto chakalaka z papryką, imbirem, kukurydzą i kolendrą
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
45 min.
Ocena 5

Składniki

  • 150 g kaszy pęczak
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka oregano
  • 500 ml bulionu
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • 3 cm imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 100 g kukurydzy
  • 1/3 puszki pomidorów
  • świeża kolendra lub pietruszka

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy kilka minut do zarumienienia, następnie wrzucamy kaszę pęczak, przyprawę curry oraz oregano. Podprażamy kilka chwil, wlewamy bulion i zostawiamy pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie doprawiamy kaszotto startym imbirem oraz posiekanym chili i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Dodajemy, startą na tarce o grubych oczkach, marchewkę oraz drobno posiekaną paprykę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5 min. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę oraz drobno posiekaną pietruszkę lub kolendrę.

"Gdy w kuchni toczyły się działania kuchenne, ja oczekiwałem na ciepłą kolację. Przyznam, że warto było – przyniesiono moje aromatyczne danie i odniesiono prawdziwe kulinarne zwycięstwo."- Napoleon

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne