Filety z kurczaka, z karmelizowanymi śliwkami, podane z kaszą pęczak i rukolą

Filety z kurczaka, z karmelizowanymi śliwkami, podane z kaszą pęczak i rukolą
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • kilka listków świeżej szałwii
  • łyżka oliwy
  • szczypta słodkiej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  •  
  • 200 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  •  
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 garście rukoli
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Krok 1

Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz posiekana szałwią. Zalewamy całość oliwą oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.

Śliwki myjemy, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miseczki i dodajemy cukier oraz chili.

Krok 2

Smażymy kurczaka na złoty kolor. W połowie smażenia dodajemy połówki śliwek wraz z miodem i octem balsamicznym. Całość gotujemy 5-8 min, aż sos nieco zgęstnieje, a śliwki staną się miękkie.

Kurczaka podajemy z powstałym sosem i śliwkami, w towarzystwie kaszy pęczak i rukoli, które skrapiamy przed podaniem oliwą.

"Kurczak to moja szczęśliwa potrawa, którą zwykłem delektować się po bitwie i moi kucharze to wiedzą. Kurczaka na słodko co prawda nie brałem pod uwagę, jednak niesłusznie, gdyż polany sosem śliwkowym jest prawdziwym rarytasem."- Napoleon.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne