Fajitas z grillowanym indykiem z salsą pomidorową

Fajitas z grillowanym indykiem z salsą pomidorową
Dania obiadowe
4
Łatwy
40 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • filet z indyka
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu 
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • ser cheddar
  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie tortilli (pszennej, razowej lub kukurydzianej) 
  • 4 pomidory
  • czerwona cebula
  • świeże papryczki chili, jalapeno lub pepperoni 
  • garść świeżej kolendry 
  • 2 limonki 

Krok 1

Indyka kroimy w cienkie paski. Do miski wlewamy trochę oliwy z oliwek. Dodajemy paprykę wędzoną i słodką, kumin, oregano, sól, pieprz. Wyciskamy czosnek. Wlewamy sok z ćwiartki limonki. Do powstałej marynaty dodajemy mięso i mieszamy. Kroimy cebulę w piórka.

Mięso wraz z cebulą smażymy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 10 minut do uzyskania złocistego koloru.

Pomidory, papryczki i cebulę prażymy na suchej patelni, by się nieco przypaliły. Po wyciągnięciu z patelni obieramy ze skóry i drobno kroimy. Dodajemy garść posiekanej kolendry. Dodajemy sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku. 

Krok 2

Ser cheddar ścieramy na tarce. Placki tortilli podgrzewamy chwilę na suchej patelni. Następnie na ciepłą tortillę wykładamy mięso i salsę. Posypujemy serem i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Zawijamy tortillę. 

"Co jakiś dopada mnie apetyt na coś z tortillą w jednej z głównych ról. Jeśli macie podobnie, to ten fajitas jest wprost idealnym rozwiązaniem. Mój kucharz w takich momentach uwija się raz-dwa zawijając składniki w te pysznie chrupiące placki. Zatem: tortillę w dłoń i głód goń!"-  Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne