Ćwiartka cytrynowo- miodowa z pieczonymi ziemniakami

Ćwiartka cytrynowo- miodowa z pieczonymi ziemniakami
Dania obiadowe
4
Średni
1,5 godz.
Ocena 5

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 8 większych ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 cytryny
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka świeżego imbiru

 

  • 100 g masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Krok 1

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. W miseczce umieszczamy oliwę, ocieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy słodką paprykę, wyciśnięty czosnek oraz miód. Kroimy świeży rozmaryn i tymianek, dodajemy do marynaty. Imbir drobno siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Za pomocą moździerza, widelca lub blendera przygotowujemy masło czosnkowe: masło w temperaturze pokojowej ucieramy razem z wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym tymiankiem.

W środek ziemniaków wbijamy wykałaczki, tak by biegły wzdłuż. Kroimy ziemniaki w poprzek, w cieniutkie plasterki, aż do samej wykałaczki. W powstałe plasterki wcieramy masło czosnkowe. Także z wierzchu smarujemy nim wszystkie ziemniaki.

Krok 2

Kurczaka marynujemy i układamy w blaszce. Na każdej ćwiartce kładziemy plasterek cytryny. Ziemniaki umieszczamy w drugiej blaszce. Piekarnik nastawiamy na 180 C (grzanie góra-dół), Najpierw wstawiamy ziemniaki i pieczemy je przez 15min. Po tym czasie do piekarnika wstawiamy ćwiartki z kurczaka i pieczemy razem jeszcze przez 50 min, do zarumienienia. 

Podajemy z ulubioną sałatką.

"Ćwiartki z kurczaka zapiekane z ziemniakami i masłem czosnkowym to nie ćwierć a pełnia smaku. Tę potrawę przygotujesz nie raz, a raz po raz, gdyż cała rodzina będzie za nią wprost przepadać i się jej domagać." Napoleon


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne