Curry z tofu i papryką, podane z ryżem basmati

Curry z tofu i papryką, podane z ryżem basmati
Dania obiadowe
2-4
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżego szpinaku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżka oliwy
  • świeża natka pietruszki lub kolendra
  • 150 g ryżu basmati

Krok 1

Ryż gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na łyżce oliwy i odrobinie mleka kokosowego podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy kurkumę, kumin, ostrą paprykę, starte na tarce imbir i czosnek. Całość podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę tofu i czekamy, aż się nieco zrumieni.

Krok 2

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz w cienkie plasterki papryczkę chili. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, delikatnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Pod koniec dodajemy garść szpinaku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Curry podajemy z ryżem basmati i posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką.

"Kolejnym celem obiadowej kampanii została kuchnia indyjska. Najpierw ułożyłem strategię: kazałem zrekrutować kucharza, a datę wyznaczyłem na popołudnie. W jadalni stawiłem się w pojedynkę i łup z talerza zagarnąłem, ze smakiem." Napoleon

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne