Wiosenny tatar jajeczny

Wiosenny tatar jajeczny
Przekąski
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • ogórek kiszony
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki majonezu
  • żytni chleb

 

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, studzimy i oddzielamy białko od żółtek. Ogórek, cebulę oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Białko i żółtko ścieramy na tarce. W szklance lub ringu układamy warstwowo starte białko, ogórka, łyżeczkę majonezu, starte żółtka, łyżeczkę majonezu, suszone pomidory, cebulkę. Przykrywamy okręgiem wyciętym z kromki żytniego chleba. 

Krok 2

Danie odstawiamy na 20 min. do lodówki. Następnie szklankę obracamy dnem do góry, umieszczamy na talerzu i powoli podnosimy. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

„W tym roku na Wielkanoc niech tatar zagości na świątecznym stole – lecz nie tatar z mięsa, tylko z jajek, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżego szczypiorku.” 
Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne