TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I KOZIM SEREM

TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I KOZIM SEREM
Przekąski
8
Średni
1 godz.
Ocena 5

Składniki

Tartaletki

2 płaty ciasta francuskiego 

1 żółtko jajka

200 g koziego sera

świeży tymianek 

250 ml sosu balsamicznego

sól i pieprz

 

Karmelizowana cebula

5 dużych cebuli

3 łyżki oliwy

4 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki brązowego cukru 

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy, pokrojoną w talarki, cebulę. Doprawiamy solą i smażymy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i na małym ogniu karmelizujemy jeszcze przez 25-30 minut pilnując, aby się nie przypaliła. Na koniec dodajemy garść posiekanego tymianku. 

Krok 2

Płaty ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki. Musi ono chwilę postać w temperaturze pokojowej, nie będzie się wtedy kurczyło w piekarniku. Wycinamy z niego krążki o średnicy ok. 12 cm, które na środku nakłuwamy widelcem. Na każdą tartaletkę nakładamy karmelizowaną cebulę, plaster koziego sera i odrobinę świeżego tymianku, pozostawiając puste brzegi, które potem smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (funkcja termoobiegu), do złotego koloru.

"Jeśli o moje zdanie chodzi, te tartaletki to prawdziwe mistrzostwo świata! Podanie ich rodzinie jako przekąskę to świetny pomysł. Warto mieć ich kilka w rezerwie, bo szybko znikają z talerza. Smacznego!" Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne