Arbuzada

Arbuzada
Zupy
2
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół arbuza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 100 ml wody
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1 limonki

 

Krok 1

Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wkładamy do miksera i blendujemy na gładki mus. Imbir obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobno i dodajemy do miąższu arbuza.

Krok 2

Dolewamy syrop cukrowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy, a następnie przelewamy przez sito do czystego naczynia. Gotową arbuzadę schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.

„Z mojego nakazu: tego lata arbuzada ma dołączyć do oranżady oraz lemoniady i wszystkim spragnionym dostarczać orzeźwienia.”
Napoleon


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
19
 

0,2 kg

45,95 zł/1 kg

9
99
 

1 kg

3
99
 

10 szt.

0,40 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne