Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby oraz ząbki czosnku. Następnie liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, lubczyk, sól oraz oliwę. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody i gotujemy pod przykryciem około 1h, aż warzywa zmiękną.
Ziemniaki oraz bataty myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy majerankiem, lubczykiem, pietruszką oraz solą. Następnie polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy 30 min w temp. 200 C do miękkości i zrumienienia.
Gotowy wywar odcedzamy. Wlewamy żurek oraz doprawiamy majerankiem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowa zupę przelewamy do talerzy, dekorujemy upieczonymi ziemniakami i posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Doskonały dla wegan na Wielkanoc:)
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies