test przepisu z filmem

Desery

 

Składniki:

  • 650 g włoszczyzny Targ Świeżości Carrefour
  • (por, pietruszka, seler, marchewka, cebula, gałązka pietruszki)
  • 5-6 suszonych grzybów
  • 350-400 ml żurku Targ Świeżości Carrefour
  • 3 ząbki czosnku Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 łyżeczki majeranku Carrefour
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 3-4 ziarna pieprzu Carrefour
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe Carrefour
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Carrefour Bio
  • sól

 

  • 4-5 ziemniaków Jakość z Natury Carrefour
  • 1 mały batat
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Carrefour Bio
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki Carrefour
  • sól
  • zielona pietruszka Carrefour

Krok1

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby oraz ząbki czosnku. Następnie liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, lubczyk, sól oraz oliwę. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody i gotujemy pod przykryciem około 1h, aż warzywa zmiękną.

Krok2

Ziemniaki oraz bataty myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy majerankiem, lubczykiem, pietruszką oraz solą. Następnie polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy 30 min w temp. 200 C do miękkości i zrumienienia.
Gotowy wywar odcedzamy. Wlewamy żurek oraz doprawiamy majerankiem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowa zupę przelewamy do talerzy, dekorujemy upieczonymi ziemniakami i posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
 

Doskonały dla wegan na Wielkanoc:)

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne