Świąteczne korzenne mini serniczki

Świąteczne korzenne mini serniczki
Desery
12 szt.
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

Spód:

  • 150 g ciasteczek korzennych
  • 2 łyżki masła

Masa twarogowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik
  • 2 jaja
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • mielone przyprawy ( ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki goździków, ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej)

Do dekoracji:

  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 3 ciastka korzenne

Krok 1

Formę na 12 muffinów wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka kruszymy na drobny pył, a masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami. Uzyskaną masą wykładamy spody papilotek. 

Twaróg sernikowy wykładamy do miski, dodajemy śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, przyprawy korzenne i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka i znów miksujemy do połączenia się składników.

Krok 2

Masę wykładamy na ciasteczkowe spody do wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut do ścięcia się masy.

Gdy serniczki stygną, przygotowujemy dekorację: orzechy włoskie i ciasteczka siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z syropem klonowym. Wykładamy po pół łyżeczki masy na upieczone serniczki.

"Człowiek może być mały wzrostem lecz za to wielki duchem i geniuszem. Zupełnie jak mini serniczki –którymi uraczyli mnie moi kucharze – niepozorne, jeśli chodzi o aparycję, lecz wielkie smakiem w każdym okruszku. Polecam na każde święto."- Napoleon.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne