
Spód:
250 g herbatników
70 g rozpuszczonego masła
Sernik:
kg twarogu z wiaderka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mleka skondensowanego słodzonego
5 jajek
80 ml śmietanki kremówki
Rozmarynowy Crème brûlée:
400 ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru
5 żółtek
3 gałązki świeżego rozmarynu
laska wanilii
Herbatniki mielimy w malakserze na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło. Spód formy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wykładamy na spód i uklepujemy. Wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na sernik ręcznie mieszamy. Nie używamy miksera, żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma być płaski i ma nie urosnąć. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do piekarnika i w kąpieli wodnej pieczemy pierwsze 15 minut w 1750C, następnie obniżamy temperaturę do 1300C i pieczemy przez kolejne 60 minut.
W czasie pieczenia sernika przygotowujemy crème brûlée. Śmietankę podgrzewamy do zagotowania razem z gałązkami rozmarynu, wanilią i cukrem. Żółtka mieszamy do połączenia – nie ubijamy ani nie ucieramy. Lekko ostudzoną śmietankę wlewamy stopniowo do żółtek cały czas mieszając. Masę wylewamy na upieczony i lekko przestudzony sernik. Pieczemy przez 45-60minut w 1200C. Po wystudzeniu sernika, na krem równomiernie wysypujemy kilka łyżek cukru. Przypalamy palnikiem.
"Czas na coś wybitnie francuskiego. Sernik, którego zwieńczeniem jest crème brûlée, czyli w tłumaczeniu „przypalona śmietanka”. To jedyny moment, gdy pozwalam mojemu kucharzowi coś przypalić! I robi to wyśmienicie!" Napoleon
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies