Przepis na sernik z rozmarynowym Crèmem brûlée

Przepis na sernik z rozmarynowym Crèmem brûlée
Desery
10
Trudny
3 godz.
Ocena 4.9

Składniki

Spód:

250 g herbatników

70 g rozpuszczonego masła

 

Sernik:

kg twarogu z wiaderka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu z wanilii

400 g mleka skondensowanego słodzonego

5 jajek

80 ml śmietanki kremówki

 

Rozmarynowy Crème brûlée:

400 ml śmietanki kremówki 36%

4 łyżki cukru

5 żółtek

3 gałązki świeżego rozmarynu

laska wanilii

Krok 1

Herbatniki mielimy w malakserze na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło. Spód formy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wykładamy na spód i uklepujemy. Wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na sernik ręcznie mieszamy. Nie używamy miksera, żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma być płaski i ma nie urosnąć. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do piekarnika i w kąpieli wodnej pieczemy pierwsze 15 minut w 1750C, następnie obniżamy temperaturę do 1300C i pieczemy przez kolejne 60 minut.

Krok 2

W czasie pieczenia sernika przygotowujemy crème brûlée. Śmietankę podgrzewamy do zagotowania razem z gałązkami rozmarynu, wanilią i cukrem. Żółtka mieszamy do połączenia – nie ubijamy ani nie ucieramy. Lekko ostudzoną śmietankę wlewamy stopniowo do żółtek cały czas mieszając. Masę wylewamy na upieczony i lekko przestudzony sernik. Pieczemy przez 45-60minut w 1200C. Po wystudzeniu sernika, na krem równomiernie wysypujemy kilka łyżek cukru. Przypalamy palnikiem.

"Czas na coś wybitnie francuskiego. Sernik, którego zwieńczeniem jest crème brûlée, czyli w tłumaczeniu „przypalona śmietanka”. To jedyny moment, gdy pozwalam mojemu kucharzowi coś przypalić! I robi to wyśmienicie!" Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne