Parfait w słoiku, z suszoną żurawiną, kremem czekoladowym z awokado, śmietanką kokosową i owocami

Parfait w słoiku, z suszoną żurawiną, kremem czekoladowym z awokado, śmietanką kokosową i owocami
Desery
2
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

Krem czekoladowy 

  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu

Śmietanka kokosowa

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Do podania:

  • garść suszonej żurawiny
  • jeżyny, porzeczki do dekoracji

Krok 1

Obieramy awokado, usuwamy pestkę i przekładamy do blendera. Dodajemy kakao oraz miód i miksujemy na gładki krem. Przekładamy masę do słoiczków i wkładamy do lodówki. W międzyczasie otwieramy puszkę mleka kokosowego. Oddzielamy wodę od gęstej śmietanki.  (wodę wykorzystujemy później np. do koktajlu czy smoothie)

Krok 2

Do śmietanki kokosowej dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na sztywną pianę. Powstałą bitą śmietankę nakładamy, jako drugą warstwę, do słoiczków z musem czekoladowym. Posypujemy suszoną żurawiną i uzupełniamy kolejną warstwą śmietanki. Całość dekorujemy świeżymi owocami takimi jak jeżyny czy porzeczki.

"Parfait, czyli doskonały! Taki właśnie jest deser, który podbił podniebienie moje i moich gości. Krem czekoladowy z awokado? Bita śmietana z kokosa? Przyznaję – było to pyszne zaskoczenie!" Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne