Mrożone banany w czekoladowej polewie

Mrożone banany w  czekoladowej polewie
Desery
9
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 banany
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g białej czekolady
  • garść płatków migdałowych
  • pomarańcza
  • sól
  • patyczki

 

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą z osobna. Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody, wkładamy do środka miskę, a do niej pokruszoną czekoladę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie minimalizujemy płomień i czekamy, aż czekolada powoli się rozpuści.

 

 

 

Krok 2

Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni z odrobiną soli, do zarumienienia. Pomarańcze parzymy, następnie ścieramy skórkę na tarce. Banany obieramy i kroimy, każdy na trzy części. Każdą część obtaczamy w roztopionej czekoladzie, następnie obsypujemy na zmianę płatkami migdałowymi i skórką z pomarańczy. Wstawiamy na min 2 h do zamrażarki.

„Podróże kształcą, także gusta i smaki. Deser bananowo-czekoladowy ma egzotyczne pochodzenie, lecz jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Dlatego szczerze polecam i przekonuję: przygotuj go w domu." Napoleon

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Dziecko
Zakupy niecodzienne