Cassoulet de Castelnaudary to tradycyjna francuska potrawa, na którą przepis pochodzi od dawnych rodzin chłopskich. Nazwa Cassoulet powstała w miasteczku Issel, leżącym 8 km od Castelnaudary, w południowo-zachodniej Francji, gdzie garncarze wytwarzali pojemniki z terakoty, używane do powolnego gotowania warzyw lub mięs. Garnki te zwane były właśnie Cassoulet i tak też przyjęło się mówić na powstającą w nich potrawę. Znany od wieków przepis oparty jest na fasoli, która głęboko zakorzeniła się we francuskiej tradycji kulinarnej. Gotuje się ją razem z wieprzowymi skórkami w wywarze pełnym warzyw, różnych przypraw i ziół, a w bogatszej wersji dodaje, oprócz kaczego tłuszczu, także mięso z kaczych ud. Danie zawiera 2 porcje - wystarczy zapiec w piekarniku, a jego niepowtarzalny smak zadowoli każdego konesera kuchni regionalnych. Cassoulet jest szeroko spożywanym we Francji daniem, a jego sława obiegła cały świat, ale jedynie oryginalne Cassoulet z Castelnaudary, przyrządzane z lokalnych składników najwyższej jakości oferuje smak, który nie ma sobie równych.