Receptura tego wyjątkowego octu winnego cofa nas do średniowiecza, kiedy Loara była wielkim szlakiem żeglownym, a do portu w Orleanie przybijały statki wyładowane najlepszymi winami. Już wtedy z wina w Orleanie produkowało się ocet według precyzyjnego przepisu i ścisłej, surowej metody. Wyjątkowa jakość tamtejszego octu, sprawiła, że Orlean był uznawany za francuską stolicę octu winnego. Od tamtego czasu ten jedyny w swoim rodzaju specjał przygotowuje się w taki sam sposób. Najprzedniejsze wina fermentują i zamieniają się w ocet w specjalnych beczkach nazywanych tradycyjnie "statkami". Następnie przelewa się go do dębowych beczek, gdzie leżakuje zupełnie jak dobre wino i spokojnie dojrzewa w chłodnych piwnicach przez kolejnych 6 miesięcy. Smakosze na całym świecie doceniają ten szlachetny ocet według starego, orleańskiego przepisu, powstały z wina gatunku Ancienne, a kucharze posługują się nim przy tworzeniu najwykwintniejszych potraw.