Tradycyjne danie pochodzące z Kraju Basków, gdzie w gminie Espelette uprawia się niewielkie pikantne papryczki z odmiany chilli, zwane pieprzem z Espelette, które od 2002 r. posiadają symbol chronionego pochodzenia geograficznego, przyznawanego produktom rolnym najwyższej jakości. Papryczki te trafiły do Baskonii z Ameryki Łacińskiej, wraz z powrotem pierwszych żeglarzy, towarzyszących Kolumbowi w wyprawie do Nowego Świata. Pieprz z Espelette jest jedną z najistotniejszych przypraw kuchni baskijskiej, charakteryzuje się przyjemnym, lekko agresywnym, pikantnym smakiem. Wspaniale podkreśla smak tradycyjnej piperady - warzywnego dania wymyślonego przez baskijskich pasterzy, na które składają się głównie podsmażone na oliwie zielona papryka, cebula, pomidory, zioła i mięso - w tej wersji są to kurczęce nogi. Kurczak w piperadzie to pożywny i aromatyczny posiłek, którego wyjątkowy smak zaspokoi wymagania każdego smakosza i konesera kuchni regionalnych.