Aligot to tradycyjna potrawa typu fondue składająca się z ziemniaczanego puree i sera. W regionie Aveyron zwyczajowo używa się wyłącznie sera Tomme fraiche, ziemniaków oraz soli i pieprzu, mieszając składniki tak długo aż uzyska się gładką i kremową konsystencję. Lokalni kucharze bardzo często podają aligot przy uroczystych okazjach, jako dodatek do kiełbasy na gorąco lub pieczeni wieprzowej. Przed wiekami, gdy pielgrzymi przekraczali masyw górski w pobliżu Aubrac w drodze Santiago de Compostelas, jadali aligot składające się z sera wymieszanego z namoczonym pieczywem. Kiedy we Francji upowszechniły się ziemniaki, zaczęto ich używać do przygotowywania aligot zamiast chleba. W różnych regionach używa się czasami jeszcze czosnku i innych przypraw, ale w Aveyron najwyższej jakości składniki przyprawia się wyłącznie pieprzem i solą, aby osiągnąć oryginalny, niepowtarzalny smak.