Biała, sucha fasola Mogette to charakterystyczna potrawa dla Wandei - krainy w zachodniej Francji, leżącej w Kraju Loary, nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego. Gatunek ten został przywieziony przez żeglarzy z Ameryki Południowej w XVI wieku i był jednym z darów złożonych papieżowi Klemensowi VII. Mnisi długo szukali optymalnych warunków do uprawy tej fasoli, w końcu udało się ją zaaklimatyzować w Europie. Do produkcji używa się jedynie starannie przebranej fasoli najwyższej jakości, moczy się ją, suszy, opłukuje, a następnie blanszuje i zalewa wodą z dodatkiem naturalnej morskiej soli. Fasola ta głęboko zakorzeniła się we francuskiej tradycji kulinarnej. Wspaniale smakuje podgrzana z dodatkiem masła, Francuzi używają jej również do przygotowania zwyczajowego dania - podając z podsmażoną, pokrojoną w kostkę szynką wandejską. Od 2010 roku fasola Mogette z Wandei szczyci się logiem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), przyznawanym europejskim produktom wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Każdy smakosz ma więc pewność, że kupuje oryginalny produkt wytwarzany zgodnie z tradycją, w ściśle kontrolowanych warunkach.