Mięso kaczek i gęsi było uwielbiane już przez faraonów oraz podawane na greckich i rzymskich ucztach - to najwcześniej udomowione ptaki przez człowieka, dostarczające mu pożywienia od tysiącleci. Confit - co z francuskiego znaczy "konserwować" - to znany od wieków sposób przygotowywania mięsa, opracowany zgodnie z dostępnymi niegdyś możliwościami, dzięki któremu mięso mogło leżakować przez kilka miesięcy. Kacze żołądki są przez całą dobę macerowane w soli, po czym gotowane w stopionym tłuszczu przez 3 - 4 godziny. Następnie odstawia się je w chłodne miejsce w kamionkowych donicach, aż pokryje się smalcem. Tak przygotowane mięso staje się wyjątkowo delikatne i kruche, jednocześnie zachowując pełnię smaku i wspaniały aromat. W każdej chwili można było je przygotować wedle życzenia, upiec lub usmażyć. Dziś, tak przygotowane mięso kaczek hodowanych w Akwitanii, krainie położonej na zachodnim wybrzeżu Francji, smakosze na całym świecie uważają za najsmaczniejsze, gdy podaje się je jako niezwykle wykwintny dodatek do sałaty z sosem winegret.